Macaron egyszerűen
Macaron egyszerűen
Hozzávalók:
3 tojás fehérje
210 gramm porcukor
125 gramm mandulaliszt (darált mandula)
30 gramm kristálycukor
4 csepp gél(!) ételfesték
Krém:
10 dkg fehér csokoládé
1 vanília kikapart magjai
1-2 dl habtejszín
1 dkg teavaj
Elkészítés:
A porcukrot és a mandulát összekeverjük és leszitáljuk.
A rostán fennakadó nagyobb darabkákat kidobjuk.
A tojások fehérjéit gépi haberővel elkezdjük habosítani.
Közben több részletben hozzászórjuk a kristálycukrot, majd addig verjük, míg kemény hab lesz.
Ekkor hozzáadjuk az ételfestéket és a továbbiakban nyeles hablapáttal keverjük óvatosan egyenletesre.
Az átszitált cukros mandulát több részletben a hablapáttal beleforgatjuk óvatosan a habba. Fel fogja venni, ne ijedjünk meg!
Krémes, sima masszát kapunk, ha a hablapáttal kicsit kiemelünk belőle, szalagosan, szakadozva folyik le a massza, majd pár másodperc elteltével a többihez "olvad" - ekkor lesz jó! Vigyázzunk, mert akár könnyen túl is keverhetjük, inkább többször ellenőrizzük az állagot.
Töltsük a masszát sima csöves (12-es) habzsákba és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kis 10 vagy 20 Ft-os nagyságú köröket egymástól legalább egy macaron-nyi távolságra.
A tepsi alját egyik tenyerünkkel ütögessük meg, ezáltal a légbuborékok eltávoznak a habcsókokból.
20 percig hagyjuk őket állni, ezalatt előmelegítjük a villany(!) sütőt 150 fokra.
12-14 perc alatt készre sütjük őket. Ne lötyögjön a belsejük, de a tetejük már ne legyen puha. A sütés kezdete után pár perccel már talpacskákat kell növesszenek. Hagyjuk a sütőpapíron kihűlni a mandulás csókokat, majd tapasszunk össze egyet-egyet a ganache-al.
Ganache:
A fehér csokit kissé megolvasztjuk, a tejszínt megmelegítjük, de nem forraljuk!
forrás: www.nassolonaplopo.hu